The icon and the city


  • Architects

  • Location

    M/s. SudhakarPai Associates
  • Design team

    SudhakarPai, Girish S, SivarajaPragada, Vinaykumar B.H.
  • Client

    SalarpuriaSattva Group
  • Structural engineer

  • Civil contractor

    Gammon India
  • Project area

    Total BU Area 27,011 Sq. mt.
  • Initiation of project

    2009
  • Completion of project

    2018
June 21 / 2018

In the early nineties, as Bengalurudevelopedinto the ‘Silicon Valley’ of India it escalated passenger traffic into the city.The existing airport was unable to cope and a new international airport was proposed to the north of Bengaluru at Devanahalli, a village about 40 kilometers from heart of the city. Operations at the new airport commenced in 2008.Sattva Galleria is located on Bellary Road, which leads on to the Kempegowda International Airport.The Office-cum-Retail (ORC) building is equidistant from the city center and the airport. The building programme was aimed at mixed-use format, allowing for quality retail on the lower floors and office spaces on the upper floors. In business district environmentsof a growing suburban setting, it was deemed essential to bring in an optimum mix of commercial and retail spaces which are best suited within that location.
Design on the project was initiated in 2009. At the crux of all design ideas was creation ofa simple, functional and responsive building that was not only efficient and sensitive to its surroundings, but also a piece of iconic architecture that reflected the city in spirit.

Located on a trapezoidal site, the building takes on the shape of site to maximise the usable areas. The design intent to provide functional and usable rectangular floor plates for offices resulted in the triangular extensions on building rear forming circulation and service cores on all floors, and on front as podium of lower retail floors.
While thebuilding form took cues from both need of preferred rectilinear floor plate as well as the angular site lines, the built form is imagined as a metaphor of a sailing ship. The solar shading ‘sails’ behave as ‘brisesoleil’ keeping out the harsh western sun,whilefiltering slivers of north light that bounce off the inner wall surface onto the main work spaces.The sails are also punctuated with methodically placed smaller slits, a representation of Corbusian aesthetics that create synchronised sequences of light and shadow throughout the day on the work floor.
The form was design fitted with a high performance façade that takes its prompt from building orientation. Glazing on the harsh west and south of the structure has been restricted to a minimum. The northern facade of the building however presents an inverse face, as it looks to allow to as much light as possible.The minimal glazing is treated with foliage pattern ceramic frit which helps to diffuse light and heat while alluding to the reputation of Bengaluru as ‘Garden City’. The rear eastern façade with walls and cost effective strip windows is shaded by running service balconies.
 
All surfaces exposed to harsh weather have been covered with FundermaxHPL panels with a rear ventilated system that improves functional performance of the façade with respect to heat reduction, noise reduction, increasing weather protection, thereby improving the overall sustainability of the building. Double glazed units have been used on the western facade to further increase the thermal efficiency and significantly reduce energy costs over the life of the building.
The combination of these two façade systems also results in efficient sound insulation, which was one of the priorities given the location of the building next to a national highway. The net effect is a well-lit and quiet indoor environment.
The project was completed in 2018 and was awarded LEED Gold certification

Gallery